Uudised

Kristjan Markii Tšiili veinide soovitused

07. november 2016

 

Kristjan Markii kaheksa Tšiili veini soovitust Delice ja Solaris toidupoodide külluslikest veinimajadest:

 

Estelado, Brut Rose, Miguel Torres Chile, Maule Valley  

Traditsionaalsel meetodil, ehk pudelis kääritades valminud roosa vahuvein, mis on valmistatud viinamarjast nimega País, mida peetakse kohalikuks vanimaks kultiveeritud viinamarjaks ja olla sinna saabunud koos hispaanlastega Tšiili koloniseerimisel 16. saj alguses. Vahuvein on värskete punaste marjade karakteriga, kuiv ja särtsakas ning pika järelmaitsega. Sobib väga hästi aperatiiviks ja kergemate suupistetega.

Estelado, Brut Rose, Miguel Torres Chile, Maule Valley

 

Cabernet Sauvignon, Gran Reserva, Vina Tarapaca, Maipo Valley  

Hea stiilinäide, kus kombineeritud Cabernet Sauvignon klassikalised mustsõstra ja teiste tumedate marjade noodid ning tammevaadist lisanduvad suitsused nüansid koos kerge vürtsiga. Üle keskmise täidlane punane vein, millel pehmed ja sametised parkaineid. Soovitatav nautida toatemperatuuril, kaaslaseks grillitud lihad või kõvemad juustud.

Cabernet Sauvignon, Gran Reserva, Vina Tarapaca, Maipo Valley

 

Riesling “Santa Digna”, Miguel Torres Chile, Curico Valley  

Aroomides  tulevad esile küpsed aprikoosid ja sidrunid, neid täiendab Riesling viinamarjale omane vihje masinaõlile-petrooliumile. Maitse on kuiv, keskmiselt täidlane ja puuviljane, järelmaitses jääb kestma delikaatne happesus. Vein, mis sobib iseseisvalt nautimiseks ning kaaslaseks salatite ja kergemate roogadega heledatest lihadest ja kaladest.

Riesling “Santa Digna”, Miguel Torres Chile, Curico Valley

 

Carignan, Dry Farming, Santa Carolina, Cauquenes Valley  

Santa Carolina veinimaja projekt, kus kasutatakse vähem levinud viinamarjasorte vanematest veiniaedadest, millel vanus ligi 80 aastat, ning ei kasutata lisa niisutamist, tänu millele on tulemuseks väiksed ja tiheda kontsentratsiooniga viinamarjad. Antud vein on valmistatud Carignan viinamarjast ja tulemuseks on täidlane punane vein, mustikate ja ürtide iseloomuga, maitse lopsakas ja marjane, tammevaadist lisanduvate röstiste ja vürtsiste nüanssidega ja  pehmete parkainetega. Soovitatav hautatud ulukilihaga, grillitud rasvasema veiselihatükiga ja kõvemate juustudega.

Carignan, Dry Farming, Santa Carolina, Cauquenes Valley

Sauvignon Blanc, Veo Grande, Colchagua Valley  

Aroomides tulevad esile küpsed tsitrusviljad, kuiv hein, küpsed kiivid ning taustalt tulevad esile sordile iseloomulikud mustsõstra ja karusmarja nüansid. Maitse kuiv, värske, puuviljane ning aroomile sarnaselt kombinatsioon tsitrustest, rohustest ja karusmarjastest maitsetest. Sobilik iseseisvalt nautimiseks, kergemate salatitega, kus lisandiks mereannid või värsked juustud ja kergemate pasta või riisiroogadega.

Sauvignon Blanc, Veo Grande, Colchagua Valley

 

Chardonnay, Errazuriz Estate, Casablanca Valley  

Casablanca Valley on rannikuäärne piirkond, mis tänu jahutavale Humbolt-i hoovusele on hea kasvukoht jahedamat kliimat eelistavatele viinamarjadele. Veinil on aroomis tunda esmalt küpset melonit, pirni, apelsiniõisi ning lisandub vihje biskviidile ja tammevaadist tulenevale vaniljele. Maitse kuiv, puuviljane, värske, keskmise täidlusega ja ümara kehandiga. Sobilik vein koorese kastmes kalaroogadega, nooremate valgehallitusjuustudega ja kreemiste pastaroogadega.

Chardonnay, Errazuriz Estate, Casablanca Valley

 

 

Pinot Noir “Bicicleta”, Cono Sur, Central Valley  

Cono Sur veinimaja võib pidada Pinot Noir viinamarja spetsialistiks, kellel neid mitmes stiilis ja hinnaklassis. Pinot Noir sordile iseloomulikult on vein küpsete punaste marjade iseloomuga, vihjega alusmetsale ja tammevaadist tulevatele suitsu ja kakao nüanssidele. Kergema  ja marjasema stiiliga punane vein, mille maitses tunda küpseid kirsse, jõhvikaid, maasikaid, kerge vürtsikus ja marjane parkaine järelmaitses. Sobilik nautida 15-16 kraadi juures ning heaks kaaslaseks linnu-ja sealihast roogadele, lihapõhiste hautistele ja pehmetele juustudele.

Pinot Noir “Bicicleta”, Cono Sur, Central Valley

 

 

Carmenere “Sibaris”, Gran Reserva, Vina Undurraga, Colchagua Valley   

Carmenere peetakse Tšiili rahvuslikuks viinamarjaks tänu tema taasavastamisele Tšiili veiniaedades 1990-te keskel. Veini aroomis domineerivad küpsed tumedad marjad- arooniad, põldmarjad ja ploomid, neid täiendavad tammevaatides laagerdamisest tulevad musta pipra, kohvi ja tubaka nüansid. Maitse on kuiv ja täidlane, sametiselt pehme ja küpsete marjade karakteriga, järelmaitses jääb kestma pehme parkaine ja vürtsikus. Sobilik vein tummisemate lihahautiste kõrvale, lambalihast roogadega ja kõvemate, küpsemate juustudega.

Carmenere “Sibaris”, Gran Reserva, Vina Undurraga, Colchagua Valley

 

 

Head avastamist ja nautimist,

Kristjan Markii

Carmen Grupp peasommeljee
Delice ja Solaris toidupoodide sommeljee

Kristjan Markii
Kristjan Markii

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist!

turundus

turundus